Tarım Bakanı Yumaklı Otomatik Topraksız Tarım Sera Projesini İnceledi
OTOMATİK TOPRAKSIZ TARIM SERA PROJESİNİ İNCELEDİ
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, kentteki son programını Derince Çınarlı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde inşa edilen Otomatik Topraksız Tarım Serası Projesini inceleyerek tamamladı. İncelemelerin ardından açıklama yapan Bakan Yumaklı, “Bu bizim için büyük bir memnuniyet ve gurur meselesi. Kocaeli Büyükşehir Belediyemizin de katkılarıyla bu genç arkadaşlarımız, topraksız bir alanda mahsul yetiştirmek için çalışıyorlar. 750 metrekare. Şu anda çilek denemeleri yapıyorlar.” Ancak bu konuyu özellikle belirtmek isterim. Türkiye olarak örnek ülke değil, örnek ülke olmak için her alanda yarışıyor ve çalışıyoruz. Bu konuda en büyük güvencemiz gençlerimizdir. Çünkü teknolojik gelişmelere çok daha duyarlılar. Onlar bu tür uygulamaları hayata geçirme konusunda kendilerine güveniyorlar ve gelecekte de başarılı olacağımıza inanıyorlar. Klasik yöntemlerin dışında, hem su hem de arazi kullanımı açısından iklim değişikliğinin bize dayattığı bazı kısıtlamaları ancak bu şekilde aşabiliriz. Bizim de bakanlık olarak kent tarımı olarak üzerinde durduğumuz ve altını çizdiğimiz konu tam da budur. İklim değişikliği ya da gelişme sonucunda kentlerin öncelikle kendi ihtiyaçlarını karşılaması gerekmektedir. Kentlerin kısıtlamalarına bakılmaksızın ihtiyaçlarını karşılayabilecek ortamların yaratılması. “Sadece burada ürettikleri ürünleri kendi şehirlerinin ihtiyacını karşılayacak şekilde yetiştirip, daha sonra üretimlerini arttırıp çevredeki diğer şehirlere satmaları mümkün” dedi.
‘ÖNEMİ ÇOK BÜYÜK’
Organize tarım bölgelerine ilişkin konuşan Bakan Yumaklı, şunları söyledi:
“Biz buna kentsel tarım diyoruz, bunun bir alt başlığı da organize tarım bölgeleri. Organize tarım bölgeleriyle ilgili çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Şu anda Türkiye’de planladığımız 60’a yakın organize tarım bölgesi var ve bunların yarısına yakını tüzel kişilik kazanmış durumda. Hatta bazıları tüzel kişilik bile kazandı.” Üretime de başlamış olup ürünlerini pazarlara ulaştırmak için hazırlıklara başlamıştır. Organize tarım bölgeleri bize neler getirecek? Özellikle jeotermal enerji kaynaklarına yakın yerlerde tercih ettiğimiz organize tarım bölgeleri, tarımsal üretimde en büyük maliyet talebi olan enerji maliyetlerini azaltacaktır. İklimlendirmeden 12 aya kadar hem üretim için alan sağlayacak hem de orada üretilen ürünlerin paketlenmesi, farklı ürünlere dönüştürülmesi ve çok daha uzaklara ulaştırılması için tarım sektörüne gerekli altyapıyı sağlayacak şekilde tasarlandı. pazarlar. “Üretim yapılabilen seraların önemi son derece büyüktür.”
’12 AY BOYUNCA HASAT VE ÜRÜN ÜRETMEK MÜMKÜN’
Bakan Yumaklı, iklimlendirmeyle 12 ay hasat yapılabileceğine dikkat çekerek, “Bu serada yüzde 95 su tasarrufu mümkün. Bu nedenle bakanlık olarak bu tür girişimleri yakından takip ediyoruz ve özellikle üretilen ürünler çok kısa sürede ortaya çıkıyor” dedi. Tüketimi yüksek olan şehirlerde tüketime yönelik üretim yapılmıyor.” “Belediyelerimizin bulundukları şehirlerde yerel yöneticilerle birlikte uygun alanlar oluşturma, oradaki girişimcileri destekleme ve özellikle üretilen ürünleri pazarlara ulaştırma yönündeki çalışmalarına da destek vereceğiz” dedi.
Nazım Özgün ERBULAN/KOCAELİ,