Yaşam

Bilim İnsanları Şempanzelerin İlkel Bir Dile Sahip Olduğunu Keşfediyor!

Bilim adamları, şempanzelerin sözcüksel sözdizimine sahip olduklarını ve anlam ifade etmek için mantıklı sesler çıkardıklarını bulmuşlardır. Çalışma, insan dilinin evrimsel tarihine ışık tutabilir. Detaylar için buraya gelin…?

Kaynak:https://allthatsinteresting.com/chimp…

Bilim adamları, şempanzelerin sözdizimine sahip olduğunu ve anlam ifade etmek için belirli sesler çıkardığını keşfettiler. Çalışma, insan dilinin evrimsel tarihine ışık tutabilir.

İşler ters gittiğinde, insanlar tehlikeyi tanımlamak için sözcükleri, deyimleri ve sesleri kullanabilirler. ‘Yardım yok!’ Yüz ifadeleri gibi basit ağlamaları yüz ifadeleriyle birleştirmek, diğer insanları olası bir tehdide karşı uyarmak için yeterlidir.

Zürih Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, insanlığın yaşayan en yakın akrabalarından biri olan şempanzelerin de bu düzeyde iletişim yeteneğine sahip olup olmadığını araştırdı. Çalışmalar, Uganda’daki vahşi şempanzelerin, kelime sözdizimiyle tamamlanmış kendi ilkel dillerine sahip olabileceğini buldu.

Nature’da yayınlanan çalışmada bilim adamları, şempanzelerin tehlikeye tepkilerini gözlemlemek için ‘sahte yılanlar’ kullandılar.

Ekip, şempanzelerin yalnızca karşılık gelen anlamlarla mantıklı sesler çıkarmakla kalmayıp, aynı zamanda konuşma sırasını da anladığını ve bir sırada hangi sesin önce geldiğine bağlı olarak buna göre tepki verdiğini buldu.

Araştırmacılar, şempanzelerin vahşi doğada yılanları ve diğer tehlikeleri gördüklerinde yardım çağırmak veya onları uyarmak için iki farklı ses çıkardıklarını buldular.

Araştırmacılar, dillerinde sözlüksel sözdizimi kullanan şempanzelerin insanlardan gelmediğini, ancak sözcük dizimini kolaylaştıran bilişsel yapı taşlarının şempanzelerle son ortak atamızda mevcut olabileceğini söylüyorlar.

“İnsanlar ve şempanzeler en son yaklaşık 6 milyon yıl önce ortak bir ata paylaştı. Bu nedenle, verilerimiz anlamlı seslendirmeleri birleştirme kapasitesinin en az 6 milyon yaşında olduğunu gösteriyor.’

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu